Ali ste vedeli…

 

…da so med osebami z avtizmom tudi t.i. savanti? Savant je oseba, ki ima eno ali več intelektualnih sposobnosti  razvito zelo visoko oz. drugače. Na drugih področjih pogosto izkazujejo zaostanek. Daniel Tammet je oseba z visokofunkcionalnim avtizmom in izrednimi matematičnimi in jezikovnimi sposobnostmi. Drugače kot druge osebe – savanti, Daniel Tammet zmore opisati svoje miselne procese. Eno takšnih pričevanj si lahko ogledate na tej povezavi.

 

…da v okviru Kulturnega društva DO RE MI iz Bleda deluje skupina Čudoviti um? Štirje fantje z avtizmom so pod vodstvom mentorice Nuše Piber pripravili predstavo Fantom iz opere v klavirski izvedbi, s katero nastopajo v Sloveniji in tujini. Predstavo si lahko ogledate tudi na tej povezavi.

 

…da je Temple Grandin ena prvih oseb z avtizmom, ki je javno predstavila svoje izkušnje? Ogledate si lahko film o njej in spremljate njeno spletno stran.

 

…da Fakulteta za elektrotehniko Ljubljana vsako leto organizira Poletni tabor inovativnih tehnologij? Delavnice na taboru so namenjene različnim starostnim skupinam učencev od 5. razreda osnovne šole do dijakov 3. letnika srednje šole. V letu 2017 so prvič organizirali tudi poletni tabor inovativnih tehnologij za otroke z aspergergerjevim sindromom. Članek o tem lahko preberete tukaj.

 

…..da je od 28. 09. 2017 do 04. 10. 2017 v Vancouverju v Kanadi potekal že 8. Svetovni festival avtizma? Na njem so se predstavile osebe  z avtizmom iz vsega sveta s svojimi dosežki na različnih področjih umetnosti, tehnologije, mode, športa, multimedije ipd.

Naslednji Svetovni festival avtizma bo leta 2019.

 

da so v svetu delovne organizacije, ki zaposlujejo pretežno osebe z avtizmom? Na povezavi si lahko ogledate primer iz Belgije.

 

…da v Sloveniji izhaja spletna revija VOX ALIA?  Ustvarjajo jo odrasli ljudje z Aspergerjevim sindromom, pod mentorstvom urednice Nevenke Nakrst. Revija izhaja od leta 2011. Revije lahko prelistate na tej povezavi.